tisdag 4 december 2012

1:a advent

Nu brinner första ljuset i vår adventsljusstake i klassrummet. Vi har gjort en adventskalender med komplimanger så varje morgon får en elev ett fint brev med komplimanger från sina kompisar. Det är väldigt uppskattat.

Nu är vi inne på tredje veckan när vi pratar om religion. Första lektionen pratade vi om olika religioner och att kristendomen är den vanligaste religionen i Sverige. Vi har pratat om att alla får ha sin tro och att vi ska lära oss om likheter och skillnader mellan religioner i världen. Vi har läst om Kristendomen och jobbat med arbetsuppgifter som handlar om Gamla och Nya testamentet (i vår ska vi läsa mer om Judendom och Islam). Igår (måndag) var vi på julspel i kyrkan. Vi fick se en teater om Jesus födelse.



Så här står det i läroplanen lgr 11:
”Eleven kan samtala om elevnära livsfrågor. Dessutom beskriver eleven några platser för religionsutövning och kopplar samman dessa med religioner som utövas i närområdet. Eleven kan ge exempel på någon högtid, symbol och central berättelse från kristendomen, islam och judendomen. Eleven återger delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter. Dessutom ger eleven exempel på kristendomens roll i skolan och hemorten förr i tiden.”

De fortsatta veckorna ska vi jobba med vår julbok som tar upp kultur och traditioner i Sverige men även i andra länder. På torsdag ska jag läsa om Granen av Tove Janssons som öppnar för diskussion kring julstressen som ofta infinner sig. Här kommer ett utdrag:

"Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. De kallar det jul." Med dessa ord väcker Mumintrollet sin mamma.
När de sömniga trollen kravlar sig ut är mumindalen täckt av våt bomull, som Mumintrollet vet att kallas snö. Men alla i Muminfamiljen är rädda för julen. Är det en katastrof, en översvämning eller vad är det riktigt?

Kram Anna


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar